Sunday, June 16, 2013

Unable to access Exchange 2013 EAC/ECP webpage


Unable to access Exchange 2013 EAC/ECP webpage
Hi Buddy’s,

Today I am faced very interesting thing in Exchange 2013; while I am working in ECP for Creating DLP Policy and configurations suddenly Exchange 2013 ECP stopped working, when I checked in Internet most of the experts told to reinstall the Exchange 2013. I have resolved the issue in my scenario, so I thought to share the same with you, might it will help some of them.  

Issue: -

Not able to access the Exchange 2013 Administrator Center (EAC) for doing our regular administrative work.

Error Message: -

Unable to access Exchange 2013 EAC/ECP webpage.

Exchange 2013 ECP error

The page cannot be display

Problem statement: -

If we are not able to access the Exchange administrative center then we not able to do any our normal/ day-to-day work.

Resolution: -

Resolution will differ based on the environment and scenarios.

1.    Check the Event Viewer whether we are getting any related events

 

Process MSExchangeHWWorker.exe (ExHMWorker) (PID=1124).ServerComponent 'RwsProxy' set by Requester 'HealthApi' to Inactive

 

2.    Check whether Default Web site pointing to WWWRoot (c:\inetpub\wwwroot), if it’s wrong change it to default settings.

3.    Check the ECP Virtual Directory configured correct Authentication, it should enabled windows authentication and form based authentication should be disabled.

4.     Check ECP Virtual Directory configured correct physical location, in my case it was C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\ClientAccess\ecp.

5.    Check the OWA Virtual directory and authentication; it should be Windows authentication and Physical location C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\ClientAccess\owa.

6.    Check the Binding configuration in Client Access Server for post 80 and 443
 
 
 
 
  7.    Recreate the ECP and OWA Virtual Directory.
For the "OWA" virtual directory
1.    Open Exchange Management Shell (EMS), and then run the following cmdlet to change the authentication method of the "owa" virtual directory to Windows authentication:
Set-Owavirtualdirectory -identity "Exch15hub\owa (Exchange Back End)" -WindowsAuthentication $True -Basicauthentication $false -Formsauthentication $false
2.    Run the following command on both the Client Access and Mailbox servers to restart Internet Information Services (IIS):
iisreset /noforce
For the "ECP" virtual directory
1.    Start Windows PowerShell.
2.    Type the following commands, and then press Enter after each line:
Add-PSSnapin *exchange*

Set-EcpVirtualDirectory -Identity "Exch15hub\ecp (Exchange Back End)" -WindowsAuthentication $true -FormsAuthentication $false
3.    Run the following command on both the Client Access and Mailbox servers to restart Internet Information Services (IIS):
iisreset /noforce
Thanks
 
Post your comments..