Wednesday, January 29, 2014

Outlook Web App didn’t Initialize. Couldn’t find the base theme (Folder Name =base)




Issue: - Unable to login webmail in Exchange 2010.

Error Message: -

Outlook Web App didn’t Initialize. Couldn’t find the base theme (Folder Name =base).




Log Name:      Application
Source:        MSExchange OWA
Date:          1/29/2014 3:38:00 PM
Event ID:      116
Task Category: Themes
Level:         Warning
Keywords:      Classic
User:          N/A
Computer:      HCEX001.learnexchange.com
Description:
Outlook Web App failed to load the following theme folder: D:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V14\ClientAccess\owa\14.3.174.1\themes\violet

The following files are missing: premium.css, gradienth.png, gradientv.png, csssprites.css, csssprites.png, csssprites2.css, csssprites2.png

Issue Statement: -

This Error event indicates that Microsoft Office Outlook Web App did not initialize because the Outlook Web App base themes folder referenced in the event description does not exist. The base folder contains images and cascading style sheets that are used to control the default appearance of Outlook Web App for your organization. The base folder is also used by other custom Outlook Web App themes if they are installed. By default, the base folder is located in D:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\ClientAccess\Owa\<version>\themes\.

Note: - If you installed Exchange 2010 SP2 or SP3 you will see two different versions (14.3.158.1 & 14.3.174.1) of folders.

Resolution: -

To resolve this issue, we need to replace the Theme files from the Exchange Installation DVD, however if you have any other working servers than we can copy the existing files from and replace it on the problematic server.

          1.    Stop the IIS Admin Service.

          2.    Stop Word Wild Web service.

          3.    Copy the Themes folder from Exchange Installation DVD/ Working server and Replace on Problematic Server.

          4.    Start IIS Admin Service.

          5.    Start Word Wild Web service.

Now try to access the Webmail it will work like normal and we can confirm on the Event ID.

Log Name:      Application
Source:        MSExchange OWA
Date:          1/29/2014 3:51:46 PM
Event ID:      63
Task Category: ADNotifications
Level:         Information
Keywords:      Classic
User:          N/A
Computer:      HCEX001.Learnexchange.com
Description:
The configuration settings have been read and updated successfully. Virtual directory: "owa". Web site: "Default Web Site".

Log Name:      Application
Source:        MSExchange OWA
Date:          1/29/2014 3:51:46 PM
Event ID:      73
Task Category: Configuration
Level:         Information
Keywords:      Classic
User:          N/A
Computer:      HCEX001.Learnexchange.com
Description:
One or more custom form registries were successfully loaded. These form registry files were loaded:
D:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V14\ClientAccess\owa\forms\mini\registry.xml

Log Name:      Application
Source:        MSExchange OWA
Date:          1/29/2014 3:51:48 PM
Event ID:      14
Task Category: Core
Level:         Information
Keywords:      Classic
User:          N/A
Computer:      HCEX001.Learnexchange.com
Description:
Outlook Web App started successfully.

Thanks
Keep Visiting.