Friday, March 17, 2017

Issue: -

Unable to configure Exchange 2010 Database Availability Group Membership

Error Message: -

A database availability group administrative operation failed. Error: The operation failed. Create Cluster errors may result from incorrectly configured static addresses. Error: An error occurred while attempting a cluster operation. Error: Cluster API “AddClusterNode() (Max Percentage=12) failed with 0x800706d3.





[2017-02-26T19:35:07] The following log entry comes from a different process that's running on machine 'EXCHLAB2K10-01.learnexchange.info'. BEGIN
[2017-02-26T19:35:07] [2017-02-26T19:35:07] Opening a local AmCluster handle.
[2017-02-26T19:35:07] Updated Progress 'Adding server 'exchlab2k10-02' to database availability group 'DAG01'.' 2%.
[2017-02-26T19:35:07] Working
[2017-02-26T19:35:07] ClusterSetupProgressCallback( eSetupPhase = ClusterSetupPhaseValidateNodeState, ePhaseType = ClusterSetupPhaseStart, ePhaseSeverity = ClusterSetupPhaseInformational, dwPercentComplete = 12, szObjectName = EXCHLAB2K10-02, dwStatus = 0x0 )
[2017-02-26T19:35:07] ClusterSetupProgressCallback( eSetupPhase = ClusterSetupPhaseValidateNodeState, ePhaseType = ClusterSetupPhaseContinue, ePhaseSeverity = ClusterSetupPhaseFatal, dwPercentComplete = 12, szObjectName = EXCHLAB2K10-02, dwStatus = 0x800706d3 )
[2017-02-26T19:35:07] ClusterSetupProgressCallback( eSetupPhase = ClusterSetupPhaseValidateNodeState, ePhaseType = ClusterSetupPhaseEnd, ePhaseSeverity = ClusterSetupPhaseFatal, dwPercentComplete = 12, szObjectName = EXCHLAB2K10-02, dwStatus = 0x800706d3 )
[2017-02-26T19:35:07] ClusterSetupProgressCallback( eSetupPhase = ClusterSetupPhaseFailureCleanup, ePhaseType = ClusterSetupPhaseStart, ePhaseSeverity = ClusterSetupPhaseInformational, dwPercentComplete = 12, szObjectName = EXCHLAB2K10-02, dwStatus = 0x0 )
[2017-02-26T19:35:07] ClusterSetupProgressCallback( eSetupPhase = ClusterSetupPhaseFailureCleanup, ePhaseType = ClusterSetupPhaseEnd, ePhaseSeverity = ClusterSetupPhaseInformational, dwPercentComplete = 12, szObjectName = , dwStatus = 0x0 )

[2017-02-26T19:35:07] The preceding log entry comes from a different process running on computer 'EXCHLAB2K10-01.learnexchange.info'. END
[2017-02-26T19:35:07] The operation wasn't successful because an error was encountered. You may find more details in log file "C:\ExchangeSetupLogs\DagTasks\dagtask_2017-02-26_19-33-39.663_add-databaseavailabiltygroupserver.log".
[2017-02-26T19:35:08] WriteError! Exception = Microsoft.Exchange.Cluster.Replay.DagTaskOperationFailedException: A database availability group administrative operation failed. Error: The operation failed. CreateCluster errors may result from incorrectly configured static addresses. Error: An error occurred while attempting a cluster operation. Error: Cluster API '"AddClusterNode() (MaxPercentage=12) failed with 0x800706d3. Error: The authentication service is unknown"' failed. ---> 
Microsoft.Exchange.Cluster.Replay.AmClusterApiException: An Active Manager operation failed. Error An error occurred while attempting a cluster operation. Error: Cluster API '"AddClusterNode() (MaxPercentage=12) failed with 0x800706d3. Error: The authentication service is unknown"' failed.. ---> System.ComponentModel.Win32Exception: The authentication service is unknown
   --- End of inner exception stack trace ---


Error Statement: -

This error seemed rather strange in that it was referencing an incorrectly configured static address, this issue mainly happen when below things happen,

  • Missing the Database Availability Group IP address.
  • Having same MAC address in both cluster node servers when the same image used to build another server.


Resolution: -

Open Exchange Management Console, Expand Organization Configuration and Select Mailbox
Select Database Availability Group tab, Select DAG01, Right Click Properties




Select “IP addresses” tab and update the Static IP address, Click “OK” and Apply the changes.




Select Database Availability Group, Right Click and 

select Manage Database Availability Group 

Membership, Click "Add" and Select Local Mailbox 

server (EXCHLAB2K10-01), Click "OK"




Similarly, login to second Exchange Mailbox Server and Add it.






Thanks for Visiting. Keep watch for the further updates!